Sympozjum odbędzie się 10 marca o godzinie 17:00 w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego przy ul. Broniewskiego 24 w Szczecinie.
Sympozja dedykowane są osobom zainteresowanym tematyką żywieniową, młodym lekarzom, studentom medycyny, dietetyki i innych kierunków studiów. Spotkania będą skupiały się wokół zagadnień związanych z najbardziej "palącymi" aspektami żywienia klinicznego np. żywienia w celiakii i nadwrażliwości na gluten, autyzmie, zaburzeniach flory jelitowej, zburzeniach funkcjonowania jelit.
Pierwsze spotkanie dedykujemy tematyce glutenu w różnych aspektach życia. Chcemy powiedzieć o zagadnieniach klinicznych, diagnostyce, źródłach w pożywieniu, ale także pokazać jak łatwo i tanio zrobić bezglutenowe smakołyki.
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska