21 grudnia 2014 (niedziela)

Targ Rybny w Szczecinie

Targ Rybny - logo

Już 21 grudnia druga edycja Targu Rybnego, w ostatni weekend (niedziela handlowa) przed świętami, a to wszystko na Rynku Siennym od godziny 10:00... Będzie dużo karpia, ale to tylko mała część tego co będzie się działo, poczuj magię świąt i zapach rybnej historii Szczecina.

21 grudnia w niedziele w sercu Podzamcza, na Rynku Siennym odbędzie się już druga edycja Targu Rybnego. Poprzednie przedsięwzięcie spotkało się z tak wielkim powodzeniem. Wystawcy, sponsorzy, partnerzy od razu po zakończeniu pierwszej edycji wyrazili chęć długofalowej współpracy przy kolejnych odsłonach. Ponadto należy wspomnieć, iż intencją organizatorów jest nie tylko rozwój, ale również wspieranie wielkich zmian, jakie przechodzi Miasto Szczecin, wielkich zmian na lepsze, co wpływa pozytywnie na samopoczucie mieszkańców oraz otoczenie gospodarcze.

Nie od dzisiaj wiadomo z jak wielkim poparciem kojarzy się koncepcja Targu Rybnego w Szczecinie, wiąże się to nie tylko z hanzeatycką historią morskiego miasta, ale również w nowymi trendami spożywania wartościowych, zdrowych pokarmów. Aspektem niepodważalnym jest zakorzenienie produktów pochodzenia morskiego i słodkowodnego w naszej tradycji, śledzie w różnych odmianach, ''Paprykarz Szczeciński'', ''ŁosośKiszony'',Sielawa w różnych postaciach - to tylko niektóre symbole naszego regionu, które są rozpoznawalne na arenie ogólnopolskiej i międzynarodowej, mamy zamiar podkreślać ich znaczenie w naszej historii i tradycji, poprzez rozwój i cykliczność Targu Rybnego. Naszym długofalowym celem jest odtworzenie historycznego Targu Rybnego ( Fish Market) sławiącego się niepowtarzalnym klimatem, różnorodnością produktów rybnych oraz dzięki temu zwiększeniem atrakcyjności regionu.

Dzięki współpracy z restauratorami z Podzamcza oraz wystawcami, będzie można spróbować śledzi w wielu odmianach, w przyprawach korzennych, na słodko, w śmietanie, w pomidorach - brzmi smacznie ale to nie wszystko, organizatorzy pragną wprowadzić wiele ciekawych kulinarnych niespodzianek na gastronomiczną mapę szczecina, kreatywne nawiązanie do świąt i ryb poprzez kulinaria, zachęci każdego do dowiedzenia Rynku Siennego.W menu znajdą państwo np: Pierogi z łososiem, pierogi z dorszem, bułkę ze śledziem, zupę rybną na sposób szczeciński, paprykarz oraz ciekawe tarty rybne.

W programie jest przewidziane wiele ciekawych atrakcji. Między innymi konkurs na jedzenie śledzia Matyjasa, surowego, specjalnie posolonego, na sposób holenderski - jest to nawiązanie do tradycji Szczecina, która jest kontynuowana w dalszym ciągu za naszą zachodnią granicą. Ponadto wiele ciekawych nagród, przykładowo ceramika - specjalnie przygotowane pojemniki ceramiczne do jedzenia śledzia, doskonale się wkomponują w całość przedsięwzięcia. Całości będzie sprzyjał klimat świąteczny: ''Wesoły Mikołaj i Pani Zima'', konkurs ''Zacumuj Kuter'' ''Rzut cumą'' - dla dużych i małych, hanzeatycki konkurs z kołem sterowym, łowienie rybek - dla dzieci, oraz specjalnie przygotowana ''Magia ognia'' - występ fire-show - dla wszystkich na rynku, po godzinie 18:00.


opublikowano: 2014-12-17
Komentarze
Polityka Prywatności