Muzeum Narodowe w Szczecinie i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wspierania Rodzin z Predyspozycjami do Nowotworów Dziedzicznych zapraszają na wykład dr hab. Elżbiety Kucharskiej "Alergeny w żywności".
Dr hab. med. Elżbieta Kucharska specjalista
mikrobiolog jest profesorem nadzwyczajnym w Zachodniopomorskim
Uniwersytecie Technologicznym na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa.
Stopień doktora habilitowanego nauk medycznych uzyskała w PAM na
podstawie rozprawy habilitacyjnej pt.: „Oddziaływanie bakterii i
autoszczepionek na parametry immunologiczne w zapalnych chorobach
obturacyjnych dróg oddechowych”. Główny kierunek Jej badań stanowi
immunomodulacja. Związki chemiczne zawarte w żywności, w bakteriach
żywych lub martwych; lekach pochodzenia roślinnego i uzyskanych na
drodze syntezy, wnikając do ustroju różnymi drogami mogą modyfikować
odporność pobudzając procesy alergiczne, bądź immunosupresyjne.
Również atrakcyjne jest obecnie modyfikowanie odporności składnikami żywności - jest to obecnie główny kierunek jej dociekań naukowych.. Dorobek naukowy w 2009 wynosi 144 pozycje (w tym 60 prac oryginalnych) wydrukowanych w książkach zagranicznych i polskich.
Tematem wykładu będzie omówienie niektórych
spośród 70 alergenów występujących w żywności. Jest powszechnie
wiadomym, że 10-35% populacji świata choruje na różne postaci alergii.
Częstość alergii pokarmowej szacuje się na 1-4% ogólnej populacji i
około 6% dzieci. Analiza żywności pod kątem zdolności uczulania ustroju
stała się więc nakazem chwili.