Wykład dr hab. Elżbiety Kucharskiej "Alergeny w żywności"

Dział: Szczecin

Muzeum Narodowe w Szczecinie i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wspierania Rodzin z Predyspozycjami do Nowotworów Dziedzicznych zapraszają na wykład dr hab. Elżbiety Kucharskiej "Alergeny w żywności".

Dr hab. med. Elżbieta Kucharska specjalista mikrobiolog jest profesorem nadzwyczajnym w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa. Stopień doktora habilitowanego nauk medycznych uzyskała w PAM na podstawie rozprawy habilitacyjnej pt.: „Oddziaływanie bakterii i autoszczepionek na parametry immunologiczne w zapalnych chorobach obturacyjnych dróg oddechowych”. Główny kierunek Jej badań stanowi immunomodulacja. Związki chemiczne zawarte w żywności, w bakteriach żywych lub martwych; lekach pochodzenia roślinnego i uzyskanych na drodze syntezy, wnikając do ustroju różnymi drogami mogą modyfikować odporność pobudzając procesy alergiczne, bądź immunosupresyjne.

Również atrakcyjne jest obecnie modyfikowanie odporności składnikami żywności - jest to obecnie główny kierunek jej dociekań naukowych.. Dorobek naukowy w 2009 wynosi 144 pozycje (w tym 60 prac oryginalnych) wydrukowanych w książkach zagranicznych i polskich.

Tematem wykładu będzie omówienie niektórych spośród 70 alergenów występujących w żywności. Jest powszechnie wiadomym, że 10-35% populacji świata choruje na różne postaci alergii. Częstość alergii pokarmowej szacuje się na 1-4% ogólnej populacji i około 6% dzieci. Analiza żywności pod kątem zdolności uczulania ustroju stała się więc nakazem chwili.

ZAPRASZAMY- 2 grudzień 2009 godzina 17.00 Muzeum Narodowe, Wały Chrobrego

Źródło: ZUT

ostatnia zmiana: 2009-12-01
Komentarze
Polityka Prywatności